Meer dan alleen duurzaam

Momenteel wordt er gewerkt aan een bijzonder project, dat niet alleen duurzaam is, maar vooral gezond voor de mensen die het gebouw gebruiken.

Daarnaast wordt het bouwproces zo circulair mogelijk.

En tot slot wordt het toekomstbestendig, in die zin dat het gebouw voor iedereen, in elke levensfase, toegankelijk is.

PP logo bordjePR 300x170 Meer dan alleen duurzaam

Een reactie plaatsen

Gezond en duurzaam: inspiratie uit Japan

Tijdens een studiereis in Japan waren we onder de indruk van diverse prachtige ruimtes en details. Deze waren vaak met eenvoudige materialen gecreëerd: hout en steen. Deze duurzame materialen en het groen van buiten zorgen voor een sterke relatie tussen binnen en buiten, en een gezonde omgeving.  Hier volgen enkele voorbeelden.

image00033 e1505638007243 300x225 Gezond en duurzaam: inspiratie uit Japan

Contact met de natuur – een open buiten/ binnen relatie

P5215740 kopie e1505637807580 225x300 Gezond en duurzaam: inspiratie uit Japan

Bij een renovatie/restauratie: op een eerlijke manier worden oude en nieuwe houten delen met elkaar verbonden

P5306173 kopie e1505637934655 300x225 Gezond en duurzaam: inspiratie uit Japan

Massieve houten delen worden toegepast rondom een glazen paviljoen in het centrum van Tokyo. De zon wordt hierdoor mooi gefilterd, een warm licht komt binnen en diverse interessante uitzichten ontstaan van binnenuit. Massief hout toepassen is niet alleen goed voor de planeet, maar is ook gezond voor de bewoners, aangezien het amper formaldehyde uitstoot. Gelijmd of geperst hout, zoals multiplex of mdf, wat we in Nederland veel toepassen stoot wel veel formaldehyde uit, wat gezondheidsklachten kan geven. Zie hierover een eerder gepubliceerd stuk.

P5235873 kopie e1505637829203 225x300 Gezond en duurzaam: inspiratie uit Japan

Een hekwerk rond een perkje maken middels verbindingen van touw – dit geeft een veel natuurlijker gevoel, en dwingt enig respect af, vergeleken met een ‘door-de fabriek- gemaakt’ hekwerk.

image00048 kopie e1505637768714 225x300 Gezond en duurzaam: inspiratie uit Japan

Midden in Tokyo: gebouw en bomen vormen één geheel.

P5245921 kopie e1505637745560 225x300 Gezond en duurzaam: inspiratie uit Japan

Beton en groen komen samen

image00019 kopie 300x225 Gezond en duurzaam: inspiratie uit Japan

Hoe je met eenvoudige middelen (bijvoorbeeld stoeptegels) een interessant effect kan creëren.

P5215733 kopie e1505637728856 225x300 Gezond en duurzaam: inspiratie uit Japan

Enkele stenen over? Niet weggooien! Samen kunnen ze één geheel vormen.

P5306149 kopie e1505637710574 225x300 Gezond en duurzaam: inspiratie uit Japan

Harde en zachte materialen samen met een kleuraccent maken een prettig zitje. Hard: Steen of beton. Zacht: mos, planten, vilt.

image00022 kopie 300x225 Gezond en duurzaam: inspiratie uit Japan

Steen en hout combineert goed. Daarnaast zijn deze stenen en de houten delen allemaal hergebruikt.

P5215714 kopie e1505637892170 225x300 Gezond en duurzaam: inspiratie uit Japan

Hout in de badkamer – dit zie je veel in Japan. Ook worden meerdere benodigdheden in één meubel (hier een tafel) gecombineerd.

Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Pas op met MDF platen in het interieur

Bij het ontwerpen en realiseren van gezonde interieurs en meubels kom ik vaak het plaatmateriaal MDF tegen. Dit materiaal is maatvast en makkelijk te verwerken, maar het kan helaas ook vervelende fysieke klachten geven bij mensen die in het gebouw verblijven.

Wat zijn de risico’s van MDF?
Medium Density Fiberboard (MDF) bestaat uit houtvezels die samengeperst worden met als bindmiddel meestal een UF lijm waaruit de ongezonde stof formaldehyde vrijkomt. Formaldehyde is een aldehyde, een gas dat diverse klachten kan veroorzaken, zoals irritaties van ogen en luchtwegen, allergische reacties, astma-achtige klachten en eczeem. Ik probeer materialen waar ongezonde vluchtige organische stoffen (VOS) uit vrijkomen daarom altijd te vermijden.

Sommige vluchtige stoffen verdwijnen snel als je goed ventileert. Formaldehyde komt echter nog een lange tijd vrij, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Als de plaat geheel ommanteld wordt komt er minder of geen formaldehyde vrij, maar een watergedragen verf laat wel de formaldehyde door.

PC254674 300x225 Pas op met MDF platen in het interieur

door en door gekleurde MDF – formaldehydevrij?

Het is geen gemakkelijke zoektocht om formaldehydevrij MDF te vinden.  Bij de Nederlandse bouwmarkten verkopen ze meestal alleen een type MDF waaruit nog formaldehyde vrijkomt. Er zijn gelukkig diverse labels op de markt zoals CARB2, WELL, C2C en Blauwe Engel die het gebruik van gezonde materialen nastreven. Ik heb reeds enkele soorten formaldehydevrije MDF gevonden die in Nederland geleverd kunnen worden, ook MDF in diverse kleuren en door en door gekleurd. Verder onderzoek ik ook andere ‘gezonde bouwmaterialen’  waar ik u graag over adviseer.

Sandra Risseeuw

Een reactie plaatsen

People, Profit, Planet

Het is fijn als verbouwingen ertoe leiden dat er minder hoeft te worden uitgegeven aan energie en dat er geen grondstoffen verspilt worden. Wat wij echter ook belangrijk vinden is dat het gebouw gezond is voor de gebruikers van dat gebouw – dat het binnenklimaat zo goed is dat mensen optimaal presteren. SOS BOUWPLAN streeft daarom niet alleen naar een duurzame wereld ‘for the planet’ maar ook naar gebouwen die goed zijn voor de mensen ‘the people’ die in die gebouwen vertoeven. Dat geeft ‘profit’.

In veel gebouwen is er helaas een ongezonde binnenlucht, blijkt uit diverse metingen en onderzoeken (Artikel: ‘Binnenklimaat heeft grote invloed op de gezondheid’), vooral bij schoolgebouwen en woningen. Dit komt bijvoorbeeld door slecht werkende klimaatinstallaties, vieze ventilatieroosters, oude filters en nieuwe meubelen of tapijten waaruit vaak giftige vos (vluchtige organische stoffen)  vrijkomen. Veel problemen zijn echter makkelijk op te lossen.

Het binnenmilieu

Een goede binnenluchtkwaliteit maakt dat mensen zich beter kunnen concentreren en zich gezonder voelen. Heel belangrijk voor het leerproces, de arbeidsproduktiviteit en een lager ziekteverzuim. Veel mensen zijn graag veel buiten. Onbewust heeft dat met de gezondere lucht te maken. Zelfs in de stad is de buitenlucht gezonder dat de binnenlucht van vele woningen blijkt uit diverse onderzoeken. Daarnaast vertoeft de gemiddelde mens ongeveer 80% van de tijd binnen.

Een optimalisatie van de binnenluchtkwaliteit begint met het doen van metingen. Vervolgens bepalen we met welke partijen we aan tafel gaan. Na onderzoek ter plaatse komen we met voorstellen hoe we met minimale aanpassingen een optimaal effect kunnen bereiken. Dit vraagt om creatief denken samen met betrokken installatie-deskundigen.

Wij houden de nieuwste technieken en materialen bij op het gebied van gezonde binnenmilieus. We richten ons daarbij met name op formaldehydevrije materialen. Veel MDF en OSB plaatmaterialen stoten namelijk formaldehyde uit, dat is een vluchtige stof die niet gezond is voor de mens. Vaak is men niet op de hoogte van vergelijkbare gezondere en duurzamere materialen, terwijl deze niet eens altijd veel duurder zijn.

Een reactie plaatsen

Meer vergunningsvrije bouwmogelijkheden

Vanaf 1 november 2014 gelden nieuwe regels voor vergunningsvrij bouwen. Dit betekent dat u niet 2,5 meter mag uitbouwen, maar 4 meter zonder omgevingsvergunning. Wel onder bepaalde voorwaarden. Ook bergingen, ateliers en werkvertrekken mogen groter worden. Vraag de architect om de mogelijkheden voor u te schetsen.

Een reactie plaatsen