Pas op met MDF platen in het interieur

Bij het ontwerpen en realiseren van gezonde interieurs en meubels kom ik vaak het plaatmateriaal MDF tegen. Dit materiaal is maatvast en makkelijk te verwerken, maar het kan helaas ook vervelende fysieke klachten geven bij mensen die in het gebouw verblijven.

Wat zijn de risico’s van MDF?
Medium Density Fiberboard (MDF) bestaat uit houtvezels die samengeperst worden met als bindmiddel meestal een UF lijm waaruit de ongezonde stof formaldehyde vrijkomt. Formaldehyde is een aldehyde, een gas dat diverse klachten kan veroorzaken, zoals irritaties van ogen en luchtwegen, allergische reacties, astma-achtige klachten en eczeem. Ik probeer materialen waar ongezonde vluchtige organische stoffen (VOS) uit vrijkomen daarom altijd te vermijden.

Sommige vluchtige stoffen verdwijnen snel als je goed ventileert. Formaldehyde komt echter nog een lange tijd vrij, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Als de plaat geheel ommanteld wordt komt er minder of geen formaldehyde vrij, maar een watergedragen verf laat wel de formaldehyde door.

MDF - formaldehyde vrij?

door en door gekleurde MDF – formaldehydevrij?

Het is geen gemakkelijke zoektocht om formaldehydevrij MDF te vinden.  Bij de Nederlandse bouwmarkten verkopen ze meestal alleen een type MDF waaruit nog formaldehyde vrijkomt. Er zijn gelukkig diverse labels op de markt zoals CARB2, WELL, C2C en Blauwe Engel die het gebruik van gezonde materialen nastreven. Ik heb reeds enkele soorten formaldehydevrije MDF gevonden die in Nederland geleverd kunnen worden, ook MDF in diverse kleuren en door en door gekleurd. Verder onderzoek ik ook andere ‘gezonde bouwmaterialen’  waar ik u graag over adviseer.

Sandra Risseeuw

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Pas op met MDF platen in het interieur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *